STOPPEN MET LEZEN!!

Vol goede moed startte ze aan 2022, want dit zou haar jaar worden, alles zou beter gaan en dat lezen dat ging ze nu eindelijk eens onder de knie krijgen! Papa en mama krijgen geen mailtjes meer dat ik nog meer moet oefenen…NEE ik ga ervoor!

Maar nu zijn we ongeveer 1,5 maand verder en de CITO toetsen zijn achter de rug en van dat blije en enthousiaste meisje dat vol power aan 2022 begon is weinig over. Want hoe hard zo ook haar best doet en hoe hard ze ook elke dag oefent. Zodra ze dan weer een toets heeft gehad of heeft moeten voorlezen in de klas komt ze als een klein hoopje ellende thuis. De tranen staan in haar en jouw ogen als ze je vertelt dat het weer niet gelukt is, want lezen dat kan ze NIET.

Hoe frustrerend is het voor je dochter

  • dat ze elke dag geconfronteerd wordt met iets dat maar niet wil lukken, ondanks het vele oefenen
  • dat ze altijd bij de juf aan de instructietafel moet zitten
  • dat haar vriendinnen steeds makkelijker gaan lezen

Maar ook hoe frustrerend is het voor jouw als moeder om te zien dat je dochter zo worstelt

  • om te zien dat ze zo haar best doet maar dat het elke keer weer niet lukt
  • om te zien dat haar zelfvertrouwen steeds minder wordt
  • om te zien dat ze steeds verdrietiger wordt

Ik voel jouw frustratie maar ook die van je dochter!

Want ik snap dat het super frustrerend is als jullie samen en vooral je dochter zo hard haar best doet, dat jullie elke avond voor het slapen gaan lezen en soms tot tranen toe. Maar ja de juf zegt…we moeten oefenen…leeskilometers maken.

Mijn eerste advies wat ik aan je zou geven is…STOPPEN MET LEZEN!! Voor nu/ voor een tijdje laat eerst je dochter op adem komen.

Het belangrijkste is namelijk dat ze het even loslaat…al het oefenen en alle frustratie zorgt voor een heel hoog stressniveau en juist die stress zorgt ervoor dat ze steeds minder gaat opnemen, wat dan weer zorgt dat ze nog meer stress ervaart… en zo komt ze in een cirkeltje terecht. Ga juist leuke dingen doen thuis, en laat het lezen even voor wat het is. Ze moet weer gaan ervaren dat thuis, thuis is en dat het daar niet de hele tijd draait om oefenen en leren.

En dat geeft jouw als moeder ook weer wat lucht…want jij bent niet die juf…maar haar moeder en laat het juf zijn aan iemand anders over!

Maar wat dan wel?? Want ja dat lezen moet wel geoefend worden.

  • Start weer gewoon met voorlezen, ze zou kunnen meelezen maar, laat haar vooral luisteren naar het verhaal.
  • Wat ook zou kunnen is…leg de leesboekjes even weg en leg er stripboeken voor in de plaats, dit zijn kleinere stukjes tekst en veel plaatjes wat zorgt dat je dochter het verhaal meteen herkent.
  • Een andere tip is ga zorgen dat lezen weer leuk is…zo zijn er ook boekjes te vinden die jullie samen kunnen lezen, jij als moeder leest dan veel meer en je dochter leest een paar zinnen of zoek eens naar toneel-leesboeken. Dit is echt een boek met korte zinnen en leuk om samen te lezen omdat je echt een toneelstuk lees, ieder heeft een eigen rol.

Mocht je nog meer tips willen of zou je het fijn vinden als ik even met jullie meekijk?? Neem dan contact met me op dan plannen we een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek en dan zorgen we er samen voor dat jij weer moeder kan zijn in plaats van juf.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram