“Ja maar juf, ik ontplof gewoon elke 2 weken even zodat mijn hoofd weer leeg is en ik weer verder kan.”

.

Dit zie ik vaker gebeuren bij kinderen, hun emmertje is zo vol dat ze even heel boos worden en daarna weer vrolijk verder gaan. Alleen begrijpen ze daarna niet goed waarom de omgeving dan boos op ze wordt.

.

Zo’n woede-uitbarsting zorgt ervoor dat ze ontladen, omdat het ‘gevoelsemmertje’ vol is. Eigenlijk weet ze even niet meer wat ze moet doen en dan is haar reactie ‘ontploffen’.

.

Misschien herken je dit ook wel bij je dochter, het ene moment is ze vrolijk aan het spelen of zijn jullie gezellig met elkaar in gesprek en in een fractie van een seconde wordt ze boos en ontploft ze. Maakt ze ruzie met haar zusje of gooit ze de kamerdeur dicht en rent stampvoetend naar boven.

.

Dit is vaak voor zowel de ouders als de kinderen lastig, want eigenlijk snappen ze niet goed wat er gebeurt. Ik probeer dit altijd zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

.

Je kunt je brein onderverdelen in 3 delen;

  • Je denk brein, ook wel je mensen brein genoemd
  • Je gevoelsbrein, ook wel je zoogdieren brein genoemd
  • Je vechten/ vluchten brein, ook wel je reptielenbrein genoemd

.

Je reptielenbrein is het oudste brein in onze hersenen en heeft vroeger geleerd, als er gevaar dreigt dan vecht of vlucht je. Je gevoelsbrein zorgt ervoor dat je dingen kunt voelen en je denk brein zorgt ervoor dat je dingen kun oplossen, eigenlijk letterlijk dat je kunt nadenken.
.

Als je gevoelsbrein het overneemt, eigenlijk zo vol is met gevoelens, dan wordt deze eigenlijk even groter, zodat er is even geen plek meer is voor je denkbrein. Eigenlijk wordt je denkbrein even uitgezet en omdat je gevoel denkt ‘ik weet het even niet meer’, komt je reptielenbrein in actie zodat je gaat vechten of vluchten, dus je krijgt dan die woede-uitbarsting (ontploffing).

.

Om even terug te komen naar dat meisje dat elke 2 weken een woede-uitbarsting heeft, bij haar stapelen de gevoelens, negatieve gedachten alleen maar op. En dan na 2 weken komt daar de spreekwoordelijke druppel, ze hoort weer een negatieve gedachte en haar gevoelsbrein loopt dan over. En geeft een seintje naar het reptielenbrein nu is het genoeg en dan ‘ontploft ze’.

.

Maar kun je daar dan niets tegen doen?

.

Natuurlijk wel en dat is zorgen dat je momentjes zoekt waarbij je even tot rust komt. En dan kun je denken aan yoga of meditatie. Maar het kan ook veel makkelijker door even naar buiten te gaan, een rustig muziekje te luisteren of een boek te lezen. Zoek iets waarvan jij weet dat je ervan ont-prikkelt, dus weer even tot rust komt.

.

En nee…natuurlijk niet pas na twee weken maar elke dag zodat je elke dag je gevoelsbrein weer even tot rust kunt brengen en het niet na 2 weken tot een ontploffing komt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram