IK ONTPLOF GEWOON EVEN

“Ja maar juf ik ontplof gewoon even elke 2 weken, en dan is mijn hoofd weer leeg en kan ik weer verder.”
.
Ik zie dit bij veel kinderen gebeuren, dat hun emmertje elke keer zo vol is dat ze even tot ontploffing komen en daarna weer vrolijk verder gaan. Wat op zulke moment vooral vervelend is en wat ze vaak zelf ook niet begrijpen, is dat de omgeving vaak boos op ze wordt.
.
Zo’n woede-uitbarsting zorgt er voor dat ze ontladen, omdat het ‘gevoelsemmertje’ vol is en ze op dat moment niet meer weet wat ze moet doen. Waardoor haar reactie is om te gaan ‘vechten’.
.
Misschien herken je dit ook wel bij je kind, het ene moment is ze vrolijk aan het spelen of zijn jullie gezellig met elkaar in gesprek en in een fractie van een seconde wordt ze boos en ontploft ze, maakt ze ruzie met haar zusje of gooit ze de kamerdeur dicht en rent stampvoetend naar boven. Vaak vinden ouders en ook kinderen dit lastig en snappen ze niet zo goed waardoor het komt of waarom ze zo reageren. Ik probeer dat dan altijd op een zo eenvoudig mogelijke manier uit te leggen.
.
Je kunt je brein onderverdelen in 3 delen;
– Je denk brein, je mensen brein
– Je gevoel brein, zoogdieren brein
– Je vechten – vluchten brein, ook wel je reptielen brein genoemd
.
Je reptielen brein is het oudste brein in onze hersenen en heeft vroeger geleerd, als er gevaar dreigt dan vecht of vlucht je. Je gevoel brein zorgt ervoor dat je dingen kunt voelen en je denk brein zorgt ervoor dat je dingen kun oplossen, eigenlijk letterlijk dat je kunt nadenken.
.
Als je gevoelsbrein het overneemt, eigenlijk zo vol is met gevoelens, dan wordt deze eigenlijk even groter, er is even geen plek meer voor je denkbrein. Je denkbrein wordt eigenlijk even uitgezet en omdat je gevoel denkt gevaar of ik weet het even niet meer dan komt je reptielen brein in actie zodat je gaat vechten of vluchten.
.
Om even terug te komen naar dat meisje dat elke 2 weken een woede-uitbarsting heeft, bij haar stapelen de gevoelens, negatieve gedachten alleen maar op, net zo ver totdat ze na 2 weken weer een negatieve gedachte hoort of krijgt zodat haar gevoelsbrein overloopt en schreeuwt naar het reptielen brein nu is het genoeg en haar reactie is dan dat ze gaat vechten.
.
Maar kun je daar dan niets tegen doen?
.
Natuurlijk wel en dat is zorgen dat je momentjes zoekt waarbij je even tot rust komt. En dan kun je denken aan yoga of meditatie. Maar het kan ook veel makkelijker door even naar buiten te gaan, een rustig muziekje te luisteren of een boekje te lezen. Zoek iets waarvan jij weet dat je ervan ontprikkelt weer even tot rust komt. En nee niet pas na twee weken maar elke dag zodat je elke dag je gevoelsbrein weer even tot rust kunt brengen en het niet na 2 weken tot een ontploffing komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram